Vi hjälper er att hitta rätt i djungeln av alla olika skafttekniker som finns på marknaden idag. När innebandyn var ung spelade de flesta med rakt skaft, men när Unihoc lanserade sin första Curve 2007 explodera hela marknaden av skafttekniker vars huvudmål är att få dig att skjuta hårdare på innebandyplanen. Nedan hittar du beskrivningar och förklaringar av alla olika skafttekniker som finns. Tänk även på att det finns många som kombineras t.ex. ”Curve STL”
 
Air Pressure Rail System - Unihoc 
Air Pressure Rail System är två ganska långa och inbuktande skåror på ovan- och undersidan av skaftet. De är placerade mitt på skaftet. Det skårorna gör är att innebandyskaftet blir mer vridstyvt och kraften förflyttas ner i bladet när du skjuter, vilket gör att ditt skott blir hårdare.
 
Bamboo - Unihoc
Bamboo är ett rakt skaft som är sammansatt av mindre sektioner som successivt blir smalare. Till formen liknar det bambuns växtsätt, därav namnet. ”Skarvarna” som bildas mellan sektionerna gör skaftet stabilare och ger en speciell känsla med bollen som har fallit i smaken bland många innebandyspelare. Konstruktionen gör också att skaftet blir extremt lätt.
 
Bow – Unihoc/Fatpipe Bow är en skaftteknik som gör att skaftet böjer sig som i en båga, därav namnet. Bow använder samma teknik som en pilbåge vilket skall ge dig ytterligare en kraft i skotten. Ett böjt skaft gör även att du får bollen närmare din kropp när du spelar och kan både försvara den och ”båga” bättre med bollen. Syftet med Bow är att man skall skjuta hårdare.
 
Curve - Unihoc & Zone
 Curve är det populäraste skafttekniken och det första ”inte vanliga” skaft som lanserades av Unihoc 2007. Efter lanseringen har både Unihoc och andra leverantörer fortsatt utvecklingen med massvis av olika skafttekniker. Nu finns även Curve i massvis av olika gradantal som 1.0, 1,5, 2.0 och 3.0. Curve är ett skaft som är böjt mellan grepplindans slut och bladet. Tanken med curve är att när du skjuter rätar böjningen ut sig och du får en katapulteffekt som ger dig hårdare skott. Böjningen i sig gör också att du får bollen närmare din egen kropp än med ett rakt skaft. Vilket ger dig bättre förutsättningar för att både täcka bollen med kroppen, men även att springa runt på planen och båga ännu mer.
 
Groove – Zone
 
Groove har en skaft som är lätt tillplattat och har en inbuktning på ovan- och undersidan. Inbuktning är ett klassiskt sätt att göra något starkare. Groove har dessutom två bubblor. Mellan bubblorna bildas en midja där skaftets flexpunkt hamnar. Groove-tekniken gör skaftet starkare och mer hållbart i skottriktningen.
 
Hockey/Beat – Zone & Fatpipe
 Hockey/Beat är ett rektangulärtformat skaft, precis som som en hockeyklubba. Fördelarna med hockeyskaftet är att du alltid vet var du har bladet när det är dags att skjuta. Även om du har lirat hockey innan och skall testa på innebandy så kan skaftet vara att rekommendera. Vi på Innebandykungen har testat Hockey från Zone en hel del och kan säga att slagskotten blir utom denna värld. Stenhårda helt enkelt. Har du lirat Hockey innan är detta helrätt för just dig!
 
KickZone – Salming 
Kickzone är en inbuktning på backhandsidan strax under tekningslinjen. Skaftet blir smalare och kolfibern får en lite annan böjning än i resten av skaftet. När du skjuter rätas kickzonen ut och kickar sedan iväg bollen, vilket genererar i att du får ett hårdare skott.
 
STL, Top Light, Superlight, FeatherLight, Ultralight, 100g, Air, 96g, Tourlite och TeXtreme. 
 
Olika tillverkare kallar sina lättviktare olika namn. Egentligen handlar det inte om någon skaffteknik utan om vilket material skaftet är gjort i. I just lättviktskaften har extra lätta material används för att dra ner vikten på klubban och ge en lätt och skön känsla. I många fall sitter även en väldigt tunn och lätt grepplinda på dessa klubbor för att kapa vikt. Även lätta blad används som ”Feather light plast” eller ”Air Soft Feel” plast för att få ner vikten i skaftet.
 
Power Rails – Unihoc
 Power Rails är inbuktande skåror på forehand- och backhandsidan av ett skaft. Används för att göra skaftet mer vridstyvt och förskjuta kraften vid skottet. Kan fungera som en stödjande teknik till t ex bow eller curve men också ensamt för att skjuta skottkraften ner till bladet.
 
Rakt runt skaft
 Vanligt rakt, koniskt skaft helt enkelt. Inga speciella skafttekniker. Urskaftet i innebandy som allt började med. Flexar normalt mitt på.
 
Ripple - Zone 
Ripple är skåror som löper i cirkel runt skaftet. Området med Ripple har flera skåror som ligger tätare i mitten av området. Ripplarna påverkar hur skaftet flexar och ger dig mer snärt i skottet.
 
Triangle – Unihoc 
Triangle är precis som det låter, ett skaft som är trekantigt istället för runt. Övre delen där du håller är rund och triangeln börjar kännas lätt först vid nedre handen. Skaftet har triangelns bas på backhand och får därför en toppig forehand. Konstruktionen gör att du får en mjukare flex i skottriktningen, vilket ger dig ett hårdare skott.
 
X-Shaft – Salming
 
X-Shaft är ett sätt att göra ett innebandyskaft smalare, nättare och ändå hållbart. I skaftets naturliga flexpunkt, mitten, är en kryss infällt.  skaftet och ger vridstyvhet.