6 artiklar

Fallande ordning

Det finns två olika typer av plaster i innebandyblad. PE och PP. Här berättar vi skillnanden och vilket som passar dig bäst ute på planen. 

Polyeten (PE) 
PE-plast är den vanligaste plasten som ditt innebandyblad är gjort av. Den görs antingen av olja men också av förnyelsebart material som sockerrrör. PE är en av de absolut vanligaste och mest använda plasterna. Det beror på att den håller formen bra, är lätt att färga till massvis med olika färger och är relativt billig att tillverka. 

PE ger oftaste en hård känsla med bollbehandlingen och står emot mycket kraft. Denna plast är vanligtvis lite tyngre än PP-plasten. Men har länge funnits i innebandybladen på marknaden och är helt klart den populäraste. 


Polypropen (PP) 
PP är lätt att blanda med andra material. Det betyder att det går att få många varianter av PP som alla har lite olika egenskaper. Polypropen har en låg densitet. Låg densitet gör att plasten väger lite mindre. Av de skälet sitter plasten på många av de lättaste klubborna på marknaden. Så som TeXtreme, Raw Concept Air Concept mfl. 

PP ger dig fantastisk bollbehandling och ger dig en liten stum känsla när du tar emot passningarna på planen. Många älskar PP främst för känslan. Medan andra tycker den är för "plastig" och föredrar det klassiska istället. Att hooka ett blad som är gjort i PP-plast är inte det lättaste, det är till och med svårt med värmepistol. Men fördelen med PP-plast är att den nästan alltid håller samma form. Oavsett om en spelare trampar på bladet, så har du kvar samma hook. PP-plasten kallas även "Feather Light och "Air Soft Feel" hos Unihoc/Zone. 

Sammanfattningsvis rekomenderar vi dig att du provar båda plasterna och känner vilken som passar just dig bäst. Har ni några frågor kring plaster? Hör av dig till oss, så hjälper vi gärna till.  

0 Comments | Postat i Tips av Marcus Magnberg

Fem tips för alla målvakter

4 sep 2016 22:48:25

Vår målvaktsspecialist Pontus Boman har tagit fram fem bra tips att tänka på när man skall köpa ny utrustning 

Ställ dig själv frågan - Vad vill jag ha?
Vad vill du ha för egenskaper på din utrustning? Ju mer du vet vad du är ute efter desto lättare blir det att hitta rätt utrustning till just dig. 
 
Köp för stor utrustning
Det är vanligt att målvakter köper utrustning i samma storlek som de har på sina vanliga kläder, men ett mycket enkelt sätt för målvakter att få en liten fördel i målet är att använda större utrustning som täcker mer. När du hittat din storlek, ta då en storlek större! (Har du medium i vanliga fall, köp minst large eller extra large beroende på märke eftersom storleken varierar mellan märken.)
 
Testa alltid utrustningen sittandes För att vara säker på att allt sitter som det ska, sätt dig i grundställning och känn efter så att allt sitter som det ska. Till exempel – gör kanske några enkla benparader för att kolla byxans längd, håll ut armarna för att se hur pösig tröjan är, imitera en hjälmräddning med huvudet (om du provar en hjälm.)

Prova olika märken
Håll inte fast vid ett märke för hårt utan var beredd att testa dig fram. Det är precis som att skaffa bil, det första märket du köper kommer du mycket troligt att hålla kvar vid om du inte vantrivs ordentligt med det. De olika märkena har olika förutsättningar – hur bra glid det är i byxorna (trots att de flesta byxor har glidytan i cordura-material), hur breda tröja och byxa är i modellen, om de är tyngre/lättare och så vidare, så våga testa!

Anpassa utrustningen efter eget tycke
 
Det är inte ovanligt att målvakter byter vaddering i hjälmen, gör nya hål för hakskyddet, klipper av ärmarna på tröjan för att de föredrar kortärmat, och så vidare. Prata med andra målvakter och hör vilka knep de använder för att anpassa sin utrustning, kanske finns det något knep som passar dig.
0 Comments | Postat i Tips av Marcus Magnberg

Curve? Kickzone? TeXtreme?

30 aug 2016 11:53:00

Vi hjälper er att hitta rätt i djungeln av alla olika skafttekniker som finns på marknaden idag. När innebandyn var ung spelade de flesta med rakt skaft, men när Unihoc lanserade sin första Curve 2007 explodera hela marknaden av skafttekniker vars huvudmål är att få dig att skjuta hårdare på innebandyplanen. Nedan hittar du beskrivningar och förklaringar av alla olika skafttekniker som finns. Tänk även på att det finns många som kombineras t.ex. ”Curve STL”
 
Air Pressure Rail System - Unihoc 
Air Pressure Rail System är två ganska långa och inbuktande skåror på ovan- och undersidan av skaftet. De är placerade mitt på skaftet. Det skårorna gör är att innebandyskaftet blir mer vridstyvt och kraften förflyttas ner i bladet när du skjuter, vilket gör att ditt skott blir hårdare.
 
Bamboo - Unihoc
Bamboo är ett rakt skaft som är sammansatt av mindre sektioner som successivt blir smalare. Till formen liknar det bambuns växtsätt, därav namnet. ”Skarvarna” som bildas mellan sektionerna gör skaftet stabilare och ger en speciell känsla med bollen som har fallit i smaken bland många innebandyspelare. Konstruktionen gör också att skaftet blir extremt lätt.
 
Bow – Unihoc/Fatpipe Bow är en skaftteknik som gör att skaftet böjer sig som i en båga, därav namnet. Bow använder samma teknik som en pilbåge vilket skall ge dig ytterligare en kraft i skotten. Ett böjt skaft gör även att du får bollen närmare din kropp när du spelar och kan både försvara den och ”båga” bättre med bollen. Syftet med Bow är att man skall skjuta hårdare.
 
Curve - Unihoc & Zone
 Curve är det populäraste skafttekniken och det första ”inte vanliga” skaft som lanserades av Unihoc 2007. Efter lanseringen har både Unihoc och andra leverantörer fortsatt utvecklingen med massvis av olika skafttekniker. Nu finns även Curve i massvis av olika gradantal som 1.0, 1,5, 2.0 och 3.0. Curve är ett skaft som är böjt mellan grepplindans slut och bladet. Tanken med curve är att när du skjuter rätar böjningen ut sig och du får en katapulteffekt som ger dig hårdare skott. Böjningen i sig gör också att du får bollen närmare din egen kropp än med ett rakt skaft. Vilket ger dig bättre förutsättningar för att både täcka bollen med kroppen, men även att springa runt på planen och båga ännu mer.
 
Groove – Zone
 
Groove har en skaft som är lätt tillplattat och har en inbuktning på ovan- och undersidan. Inbuktning är ett klassiskt sätt att göra något starkare. Groove har dessutom två bubblor. Mellan bubblorna bildas en midja där skaftets flexpunkt hamnar. Groove-tekniken gör skaftet starkare och mer hållbart i skottriktningen.
 
Hockey/Beat – Zone & Fatpipe
 Hockey/Beat är ett rektangulärtformat skaft, precis som som en hockeyklubba. Fördelarna med hockeyskaftet är att du alltid vet var du har bladet när det är dags att skjuta. Även om du har lirat hockey innan och skall testa på innebandy så kan skaftet vara att rekommendera. Vi på Innebandykungen har testat Hockey från Zone en hel del och kan säga att slagskotten blir utom denna värld. Stenhårda helt enkelt. Har du lirat Hockey innan är detta helrätt för just dig!
 
KickZone – Salming 
Kickzone är en inbuktning på backhandsidan strax under tekningslinjen. Skaftet blir smalare och kolfibern får en lite annan böjning än i resten av skaftet. När du skjuter rätas kickzonen ut och kickar sedan iväg bollen, vilket genererar i att du får ett hårdare skott.
 
STL, Top Light, Superlight, FeatherLight, Ultralight, 100g, Air, 96g, Tourlite och TeXtreme. 
 
Olika tillverkare kallar sina lättviktare olika namn. Egentligen handlar det inte om någon skaffteknik utan om vilket material skaftet är gjort i. I just lättviktskaften har extra lätta material används för att dra ner vikten på klubban och ge en lätt och skön känsla. I många fall sitter även en väldigt tunn och lätt grepplinda på dessa klubbor för att kapa vikt. Även lätta blad används som ”Feather light plast” eller ”Air Soft Feel” plast för att få ner vikten i skaftet.
 
Power Rails – Unihoc
 Power Rails är inbuktande skåror på forehand- och backhandsidan av ett skaft. Används för att göra skaftet mer vridstyvt och förskjuta kraften vid skottet. Kan fungera som en stödjande teknik till t ex bow eller curve men också ensamt för att skjuta skottkraften ner till bladet.
 
Rakt runt skaft
 Vanligt rakt, koniskt skaft helt enkelt. Inga speciella skafttekniker. Urskaftet i innebandy som allt började med. Flexar normalt mitt på.
 
Ripple - Zone 
Ripple är skåror som löper i cirkel runt skaftet. Området med Ripple har flera skåror som ligger tätare i mitten av området. Ripplarna påverkar hur skaftet flexar och ger dig mer snärt i skottet.
 
Triangle – Unihoc 
Triangle är precis som det låter, ett skaft som är trekantigt istället för runt. Övre delen där du håller är rund och triangeln börjar kännas lätt först vid nedre handen. Skaftet har triangelns bas på backhand och får därför en toppig forehand. Konstruktionen gör att du får en mjukare flex i skottriktningen, vilket ger dig ett hårdare skott.
 
X-Shaft – Salming
 
X-Shaft är ett sätt att göra ett innebandyskaft smalare, nättare och ändå hållbart. I skaftets naturliga flexpunkt, mitten, är en kryss infällt.  skaftet och ger vridstyvhet.
0 Comments | Postat i Tips av Marcus Magnberg

Right – Du har klubban till höger om dig när du skjuter. Vänster hand överst på klubban. Ungefär 2 av 10 innebandyspelare är rightfattade. 

Left – Du har klubban till vänster om dig när du skjuter. Höger hand överst på klubban. Ungefär 8 av 10 innebandyspelare är leftfattade. 

Left/Right 

0 Comments | Postat i Tips av Marcus Magnberg

Vilken längd ska jag spela med?

29 aug 2016 12:29:31

Anpassa din klubba efter din längd och vilken slags spelartyp du är. Hos Innebandykungen hjälper vi dig mer än gärna att kapa din klubba när du köper den i webshopen, eller i butiken.
 
Längden på klubban är oerhört individuellt. En tumregel brukar dock vara att klubban skall gå max 5cm över din navel. Olika längder på klubban har olika egenskaper.
 
Lång klubba 
- Ger räckvidd, samt går att trycka ner ordentligt i golvet när du slungar iväg dina skott.
 
Kort klubba
- En kort klubba ger bättre kontroll med bollen, om du t.ex. är en lite lirkig spelartyp på planen.
 
Nedan finns en längdtabell som vi har gjort där vi kombinerar de rekommenderande längderna på klubban med din längd.
 
DIN LÄNGD                             SKAFTLÄNGD                            TOTALLÄNGD
← 115 cm ← 60 cm ← 71 cm
115 - 125 cm 65 - 70 cm (76 - 80 cm)
125 - 135 cm 70 - 75 cm (81 - 86 cm)
135 - 145 cm 75 - 80 cm (86 - 91 cm)
145 - 155 cm 80 - 85 cm (91 - 96 cm)
155 - 165 cm 85 - 90 cm (96 - 101 cm)
165 - 175 cm 90 - 95 cm (101 - 106 cm)
175 - 180 cm 95 - 100 cm (106 - 111 cm)
→ 180 cm 100 - 104 cm (111 - 114 cm)
 
Om du är lite osäker kring längden är du varmt välkommen in i vår butik för att testa olika klubbor med olika längd. Ett annat tips är att testa polarnas klubbor och jämför. Om ni skulle ha några funderingar, tveka inte på att kontakta oss. Vi är specialister på innebandy. Tänk på att det finns två olika sätt att mäta klubban på.
-Skaftlängd, längden på endast skaftet utan blad.
- Totallängd, totallängden på hela klubban tillsammans med blad. Max tillåten totallängd är 114 cm!
 
Om du vill beställa och kapa en klubba med ”one piece grip” måste du även tänka på att beställa en ny grepplinda vid beställning. Då man inte kan återanvända den gamla grepplindan.
 
Kapa klubban – När du kapar din klubba är det viktigt att du gör det vid knoppen. Inte vid bladet.
 
1. Dra av grepplindan
2. Dra ur stiften i knoppen med t.ex. en smal skruvmejsel 3. Dra av knoppen(vissa knoppar kan sitta extra hårt. använd då en värmepistol för att underlätta)
4. Mät och markera ut hur mycket du skall kapa din klubba.
5. Böra såga vid markering med en bågfil eller såg. Det är viktigt att du sågar rakt, annars kan knoppen bli sne i nästa steg.
6. Limma fast knoppen med en limpistol eller superlim. Det bästa är dock om du har en stiftpistol för att sätta fast knoppen.
7. Sådär! Nu är det bara att linda på din gamla eller nya grepplinda på skaftet. Lycka till!
0 Comments | Postat i Tips av Marcus Magnberg

Vad är flex och vad passar mig?

24 aug 2016 15:20:53

 Flexen på din innebandyklubba beskriver hur böjbar klubban är och mäts i millimeter. Klubbans flex avgör i stort vilken känsla du får för bollen när du lirar och du använder dig av den när du skjuter och trycker ner klubban i golvet. En mjuk klubba kan böjas mer och får då en högre flex än en hård klubba som inte kan böjas lika mycket. Din flex på klubban är väldigt individuell, precis som längd och blad på klubban. Det bästa är att komma förbi butiken och testar en del olika klubbor på vår skottbana för att få fram den klubban som passar dig bäst. Annars är ett tips att testa dina polares klubbor och se om någon av deras klubbor passar dig. Vilken flex en klubba har står alltid någonstans på skaftet. Ibland väldigt litet och ibland väldigt stort. De flesta tillverkare använder sig av bara siffror – t.ex. ”Flex 26″, ”Flex 29″ och vissa tillverkare väljer att skriva med en punkt mellan siffrorna ” Flex 2.6″, ”Flex 2.9″. Tänk även på att om du väljer att kapa din klubba så blir den marginellt hårdare än vad den var innan du kapade den. I grova drag kan man säga:

23-24 - Hårdaste skaften på marknaden 25-26 - Något hårdare klubbor. 27-29 – Medium, passar de flesta! 30-35 -  Mjuka klubbor för barn och yngre juniorer

0 Comments | Postat i Tips av Binea Support

6 artiklar

Fallande ordning